Bomen snoeien

Altijd lastig! Welke bomen moeten gesnoeid worden en op welk moment? Het is namelijk een misvatting dat bomen alleen in de winter gesnoeid moeten worden.

Het hangt volledig af van de soort boom waar u mee te maken heeft. Wanneer u in de winter het straatbeeld aanschouwt zult u een groot aantal bomen vinden die recentelijk gesnoeid zijn. Dit hoeft dus niet automatisch ook voor uw bomen te gelden. Doet u dit bijvoorbeeld bij een esdoorn in de winter? Dan zult u zien dat de boom gaat bloeden. Dat kan niet de bedoeling zijn. Zeker niet als het juist uw doel is om uw bomen te laten ontpoppen tot prachtige bloeiende bomen. Wij weten precies wanneer u uw bomen moet snoeien, in de zomer of in de winter. Wij leggen u uit hoe u dit aanpakt of nemen u dit werk graag uit handen.

boomverzorging heijbers

Wat bepaalt moment van snoeien?

De snoeiperiode hangt af van het soort boom en vooral het type snoei. 

De meest voorkomende boomsoorten, die bekend staan om hun afzonderlijke snoeiperiodes, zijn fruitbomen en ook ABC-bomen (Acer, Betula en Carpinus), zoals de esdoorn, beuk, haagbeuk, walnoot en kastanje. De manier waarop u uw boom snoeit verschilt daarnaast ook per boom. Zo bestaat er vorm snoei, verjonging snoei en begeleiding snoei. Door de juiste beslissingen te maken wat betreft de snoei van bomen betekent dat u daarmee vruchtengroei stimuleert en dat uw bomen er weer prachtig uit gaan zien.

Heibers Verkleij snoeien2

Bomen verkeerd gesnoeid? Dit zijn de gevolgen

Men denkt dat de winter het beste seizoen is om bomen in te snoeien. Echter moet u uw bomen nooit en te nimmer snoeien wanneer het vriest.

Dit leidt ertoe dat de wonden van de afgeknipte takken niet goed dichten waardoor schimmels deze beschadigen. Bovendien kunnen bomen ernstig ziek worden wanneer deze niet in de juiste maanden worden gesnoeid. Zoals eerde al aangegeven snoei je een boom wanneer deze dat nodig heeft. In eerste instantie snoeit u de boom om bloei- en vruchtvorming te stimuleren en ruimte en licht te creëren, waardoor bomen zich beter ontwikkelen. Expertise en correct materiaal zijn hiervoor nodig. Wat niet veel mensen zich realiseren is dat u ook nog wettelijke zorgplicht heeft voor uw bomen. Laat u daarom goed adviseren of schakel ons in voor de verzorging van uw bomen.

Heibers Verkleij snoeien3