Fruitbomen snoeien

Het snoeien van een fruitboom moet met zorg gedaan worden, anders overleeft de fruitboom het niet.

Een fruitboom snoeien kan het beste gedaan worden in de periode van januari tot en met maart. Echter is het wel belangrijk dat het droog weer is en dat het niet vriest. Door uw fruitbomen jaarlijks goed te onderhouden en snoeien, zal de fruitboom meer vruchten geven. Er is nog wel een verschil tussen het snoeien van een jonge fruitboom en oude fruitboom. Bel ons als u onzeker bent over het correct snoeien van uw fruitbomen of wanneer u geen tijd heeft. Wij helpen u graag!

Heibers Verkleij snoeien7

Oude fruitbomen

Het is bij een oude fruitboom zaak dat deze licht gesnoeid word. Dit noemen we ook wel een onderhoudssnoei.

Het gaat dan met name om het verwijderen van dode takken, waterloten en opslag aan de stam. De zijtakjes dienen geknipt te worden tot aan ongeveer drie knoppen. Hierdoor zullen er telkens meer zijtakken aangroeien, waardoor er uiteindelijk elk jaar meer vruchten aan de boom zullen zitten.

Heibers Verkleij snoeien9

Jonge fruitbomen

Als u een jonge fruitboom wilt snoeien is het belangrijk dat de vorm goed is.

Hierdoor zult u bij het snoeien van een jonge fruitboom dus veel takken verwijderen. Kies een aantal takken uit die de basis gaan vormen en knip de andere takken weg. Indien u bijvoorbeeld een lagere en bredere boom wilt, kunt u het beste de top verwijderen. De boom zal dan meer in de breedte gaan groeien. Het is dus belangrijk om bij een jonge boom zo snel mogelijk de vorm te bepalen. Kijk daarom goed naar welke takken naar beneden of naar binnen groeien en verwijder deze wanneer ze nog makkelijk te snoeien zijn.

fruitbomen snoeien pruimen